logo

Üstte listelenme için küçük ipuçları

Firmaların sektörlerinde lider olması artık öncelikli hedefler arasında yer almaktadır. Çoğu internet kullanıcısı detaylı arama yapmak yerine basit kelimeleri arama motoruna yazmakta ve çıkan ilk siteye tıklamaktadır.

Burada en çok aranan kelimeyi tespit ve tekrar etmek herkesin aklına gelen yöntem olduğu için verimli sonuç vermemektedir.

Geçmişte kişiler arama motorlarında moderatörlük yapmaktaydı. Zaman içinde suiistimal edilen bu yapı yerini, 2000’li yılların hemen başında, yapay zekaya bırakmak durumunda kaldı.

Bu tarihten itibaren artık daha objektif koşullar işlemeye başladı ve şartlar daha demokratik hale geldi.

Geçmişi bir kenara bırakıp bugünden internet ortamında nasıl daha yukarılarda yer alacağımızı ölçecek olursak.

Arama motoru optimizasyonu (Google - Yandex – Yahoo ve diğer arama motorları Optimizasyonu): Öncelikle oyun kurucunun arama motorları olduğu gerçeğinden yola çıkmak zorundayız. Bu da bizi onların belirlediği standartlarda web sitesi üretmek durumunda bırakıyor. Kendi ihtiyaçlarımızı önemsediğimiz kadar arama motorlarının optimizasyonlarına da dikkat etmek durumundayız. Arama motorları kendi belirledikleri kriterlere uyan siteleri daha üst sıralarda görüyor. Bu da sitenizin bilinirliğini ve ziyaretçi sayısını doğrudan etkileyen faktörler arasında ilk dikkat etmeniz gereken nokta oluyor.

İçeriğinizin özgün olması: Nasıl ki imitasyon ürün satan firmalar zaman içinde fişlenir ve müşterisi azalırsa sanal alemde de kendine ait olmaya fikir, ürün ve görselleri sergileyenler zaman içinde aşağı çekilir. İçeriğinizde intihal varsa, yani daha önce başka sitelerde yayınlanmış metin ve görselleri yayınlıyorsanız sitenizin kalitesi aşağı çekilecektir. Bu şekilde siteniz değer kaybı yaşayacaktır. Hele bu intihaller telife konu olur ve ilgili kurum tarafından siteniz telif uygulamasına tabi tutulursa sitenizin arama motorundaki yeri gerileyecektir. Bunun için özgün içerikleri paylaşmak zorundasınız.

Sitenizin güncel olması: Sitenizin özgün olması kadar güncel olması da mühimdir. Sektörünüzde yaşanan gelişmeleri hedef kitlenize haber vermek, yenilenen ürünlerinizi veya yeni ürünlerinizi müşterilerinize aktarmanız ve yeniliklerden haberdar etmeniz sitenizin güncelliğini artıracak, arama motorları tarafından da güncellenen site kategorisinde değerlendirilmenize neden olacaktır. Sitelerdeki blog yazıları da sitenin güncel olduğunun bir göstergesidir. Sitenizde yer alan görsellerin güncellenmesi kadar içerik güncellemesi yapılması da web sayfanızın güncel kategoride değerlendirilmesine imkan sağlayacaktır. Bu nedenle özgünlükten sonra en etkin yöntem güncellik olacaktır.

Sitenizin güncellenen sitelerle irtibatlandırılması: Sitenizin güncelliği tescillenmiş internet siteleri ile ilişkilendirilmesi de bilinirliğini artıracaktır. İnstagram, Facebook, Twitter ve benzeri uygulamalarda yaptığınız paylaşımlar ve bu siteler üzerinden internet sitenize yapılan yönlendirmeler sadece site trafiğinizi yükseltip ziyaretçi sayınızı artırmayacak aynı zamanda arama motorlarının da ilgisini çekecek ve sitenizin üstte listelenmesine imkan tanıyacaktır. Bu alanda aldığınız etkileşimler de yine web sayfanızın bilinirliğini artıracak ve arama motorları indekslemesini etkileyecektir.

Google ADS reklamları: Siteniz arama motorlarında üst sıralarda yer aldıkça ziyaretçi alır, ziyaretçi aldıkça da üst sıralarda çıkar. Bu iki tarafı birbirini besleyen bir denklem gibidir. Bu denklemde dengeleri değiştirmek ise reklamla mümkün olabilmektedir. Doğru anahtar kelimeleri seçip, hedef kitlenin ilgisini çekebilmek için profesyonel yaklaşım gerekmektedir. Google ADS reklamlarının hazırlanması, sunulması kadar ölçme ve değerlendirmesinin yapılması da önemlidir. Hedef kitlenin doğru tespit edilip anahtar kelime aramalarının doğru yapılması reklamın ekonomik ve etkili olmasını sağladığı kadar alınan ziyaretçi sayısı ile de site popülerliği artırılır. Bunun ardından reklamın dönüşü sağlanmış olur ve site bilinirliği artar.

Tüm bunları özetlememiz gerekirse; güvenli bir site oluşturmalı, sitenizi kaliteli, hızlı ve arama motorlarının istediği içerik şeklinde üretmeli, doğru anahtar kelime tercihleri yapmalı, kaliteli ve özgün metinler ve aramaya uygun görseller kullanmalı, sitenizi güncel tutmalı, ziyaretçilerin sitenizde uzun süre kalmasını sağlamalı, diğer güncel platformlar ve sosyal medya uygulamalarını etkin kullanmalı ve Google ADS reklamlarına önem vermelisiniz.


ödeme yap