logo

Türkiye’nin Yeni Alan Adı: “.tr”

Türkiye, .tr alan adı yani domain sistemine geçiş yapıyor. “.tr” uzantısı için test çalışmalarının devam ettiği yayınlandı. Bu sisteme geçilmesiyle com.tr uzantısının tarihe geçeceği belirtildi. Bu yazıda hep beraber “.tr” uzantısına nasıl geçileceği, aynı alan adlarına ne yapılacağını ve daha fazlasını öğrenelim.

Türkiye “.tr” Domain Adresine Geçiş Yapıyor

Türkiye’de internet kullanıcılarının dikkatini çekecek olan bir düzenleme hayata geçiyor. Yeni düzenleme domain adresi üzerinde gerçekleşeceği için oldukça büyük önem taşıyor. İnternet kullanıcılarının çok sık karşılaştığı com.tr uzantıları yerini .tr adresine bırakıyor. Yeni domain adreslerine kayıt süreci ise başladı. 13 Eylül tarihinden itibaren test edilme süreci başladı. İlk önce kamu kurum ve kuruluşlarının sayfasında değişim başlayacak ardından diğer internet sitelerinde de kullanılmaya devam edilecek.

TR Ağ Bilgi Sistemi tarafından yönetilecek olan uzantı türü, online işlemlerin daha kısa adreslerle erişilmesini sağlayacak. Şu anda aktif olarak kullanılan com.tr uzantısı yerine .tr uzantısı kullanılacak. Örneğin, “http://eleganzasoft.tr” gibi kısa ve özel alan adları internet dünyasındaki yerini alacak.

Yeni alan adları TRABİS tarafından sağlanacak. Bu alan adları arasında “a.edu.tr”, “a.bel.tr”, “a.k12.tr” vb. domain adresleri yer alıyor. Belirtilen domain adreslerinden .tr ye geçiş ücretsiz olarak yapılacak.

Domain Aynı Olursa O Zaman Ne Yapılacak?

.tr uzantılı domain kayıt süreci ilk olarak kamu kurum ve kuruluşları ile başlayacak. Kamu kuruluşları ilk önce kullandıkları “gov.tr”, “bel.tr” vb. domain adresleri için doğrudan “.tr” uzantısı yapabilecek. Kamu kuruluşlarının domain adresleri ile .tr yapısındaki domain otomatik olarak oluşturulacak. Eğer domain adreslerinin aynı olması durumunda 1’inci gov.tr, 2’nci bel.tr, 3’üncü tsk.tr vb. uzantılara numara sırasına göre öncelik verilecek.

“org.tr” kaydı bulunan dernek, vakıf vb. kuruluşlar ise 14 Ekim- 14 Kasım tarihleri arasında “.tr” uzantılı alan adı kayıt işlemi için başvuru yapabilecek. Ancak, kayıt yapmak isteyen kuruluşlar, kayıt işlemlerini yapabilmek için istenen belgeleri iletmeleri gerekecek. “.tr” uzantısı almak isteyen dernek, vakıf veya kuruluşların uzantıyı alması için sadece belge iletmeleri yeterli değildir. Belge ileten kuruluşların istenilen nitelikleri de taşıması oldukça önemlidir. İstenilen nitelikleri taşıyan kuruluşlara “.tr” uzantısı verilecektir.

Kamu kuruluşları, dernek, vakıf ve meslek kuruluşlarının ardından “com.tr”, “net.tr”, gen.tr, name.tr, info.tr” vb. diğer domain uzantıları için kayıt dönemi başlayacak.

Domain uzantısında yapılan değişiklikle beraber “.tr” uzantısının daha önce birinci seviye olan “com.tr” domain uzantı yapısında tahsis edilmiştir. Artık yeni alan adı uzantısıyla beraber Türkiye’nin alan adı uzantısı Almanya’nın “.de”, Fransa’nın “.fr” vb. ülke kod uzantıları gibi doğrudan kullanılabilecek.

 

 

 


ödeme yap