logo

Özel Yazılım Web Sitesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bir markanın ürün ve hizmetlerini tanıtmak, kullanıcılarına açıklama metni, blog yazısı vb. ile bilgi vermek ya da bir işlemi gerçekleştirmek için özgürce tasarlanan sitelere özel yazılım web sitesi denir. Özel yazılım web sitesi yapılırken markanın verdiği hizmet, hedef kitlesi ve gereksinimleri göz önünde bulundurularak web sitesi tasarımı yapılır. Tarayıcılarda üst sıralarda yer alarak görünür olmayı sağlaması özel yazılım web sitesi için artı bir özelliktir. Peki, günümüzde oldukça fazla tercih edilen ve kullanıcılarına avantajlar sunan özel yazılım web sitesi nedir ve nasıl yapılır hep birlikte öğrenelim?

Özel Yazılım Web Sitesi Nedir?

Özel yazılım web sitesi, bir markanın hizmetlerini tanıtmak, müşterilerine bilgi vermek veya bir işlem gerçekleştirmek için tasarlanan sitedir. Tasarım seçilirken markanın verdiği hizmet, hedef kitlesi ve gereksinimleri göz önünde bulundurulur. Markanın istek ve ihtiyaçları doğrultusunda işlevsel özellikler istenir. Hatta web sitesi, markaların istek ve ihtiyaçlarına göre eklenen işlevsellikler üzerine yürür. Web sitesine eklenen işlevsellikler, özel yazılım web sitesini vurgulayan önemli bir özelliktir.

Özel Yazılım Web Sitesi Yapım Aşamaları Nelerdir?

Özel yazılım web siteleri, belirli bir şablon veya belirli özelliklere bağlı kalmadan özgür bir şekilde oluşturulabilen siteleri temsil eder. Herhangi bir platforma veya şablona bağlı kalmadan oluşturulan özel tasarım web siteleri markaların kendi istedikleri özellikleri sunmak için benzersiz yapılardır. Peki, bu web sitelerinin yapım aşamaları nelerdir?

  • Hedef Kitle Belirlenmeli: Hedef kitlenin belirlenmesi web sitesini ziyaret edecek olan kullanıcıların profili hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlar. Bu da siteye hangi işlevselliklerin ekleneceği hakkındaki soruları yanıtlar.
  • İçerik Planı Oluşturulmalı: İçerik planı oluşturarak markanın hizmetleri hakkında bilgi vermek, işlemlerin nasıl gerçekleştireceğini belirtmek, kurumsal kimliğe bağlı kalmak vb. hangi amaca bağlı kalarak ilerleneceğini belirler.
  • Tasarım Belirlenmeli: Web sitesi için uygun tasarım seçmek, sitenizi ziyaret eden kullanıcılar için ilk izlenimi oluşturur. Bu da kullanıcıların web sitesini ziyaret etmeye devam edip etmeyeceğini belirler. Aynı zamanda tasarım markanın kurumsal kimliğini yansıtmalı.
  • İşlevsellik Eklenmeli: Web sitesi yaparken eklenecek işlevsellerin belirlenmesi nasıl adım atılacağını gösterir. Siteye işlevsellikler eklenirken marka istek ve gereksinimlerine dikkat edilirken siteyi ziyaret edecek olan hedef kullanıcıların ihtiyaçlarına da önem verilmeli.
  • Test Aşamasından Sonra Yayına Alınmalı: Özel yazılım web sitesi yapımı tamamlandıktan sonra mutlaka test edilmesi gerekli. Sitede herhangi bir sorun olup olmadığı, sitenin yavaşlığı, bozukluklar, gereksinimleri karşılayıp karşılamadığı test edilerek kontrol edilmelidir. Test aşamasından sonra yayına alma süreci başlatılarak kullanıcıların kullanımına sunulmalıdır.

Unutmayın özel yazılım web sitesi, hazır sitelere kıyasla daha uzun sürede yapım aşaması tamamlanır. Fakat hazır sitelere oranla ürün veya hizmetlerinizi daha iyi tanıtabilir, kullanıcı isteklerine cevap verebilir ve daha birçok özelliği sunabilirsiniz. Web sitesi oluşturma aşamaları genel olarak ortak paydalara sahiptir.

WordPress ve Özel Yazılım Web Sitesi Arasındaki Farklar

Günümüzde markaların tamamına yakını verdiği hizmet veya ürünü tanıtmak, hedef kitlesine bilgi vermek ve işlevsellik ekleyerek kullanıcılara sunmak için web sitesi kullanır. Hatta marka ve firmaların yanı sıra kişiler de web sitesi kullanarak belirli hedef kitlelere ulaşmaktadır. Kimi marka ve kullanıcı hedef kitlelerine ulaşırken özel yazılım web sitesi kullanmayı tercih ederken kimi de WordPress kullanır. Peki, WordPress ile özel yazılımın arasındaki fark nedir? Markalar veya kişiler hangisini kullanmalıdır?

  • WordPress hazır alt yapıdan oluştuğu için yazılım bilgisine sahip olunmasına gerek yoktur. Bu yüzden site kurulumu kısa süre içerisinde gerçekleşir. Özel yazılım web sitesi ise marka istek ve gereksinimlerini WordPress gibi hazır alt yapı olmadığı için daha iyi şekilde karşılar. Bunun yanı sıra özel yazılım web sitesi WordPress sitelerine göre özgündür.
  • Site dosyasını oluşturma açısında da aralarında bazı farklılıklar bulunur. Özel yazılımda site haritası dosyası oluştururken bazı hatalar olabilir. Ancak WordPress, site dosyası haritasını otomatik bir şekilde oluşturur. İçerik eklendikçe veya silindikçe otomatik olarak da günceller.
  • WordPress site yapımı zaman bakımından daha kısa sürede teslim edilir. Ancak özel yazılım siteler daha uzun sürede teslim edilmesine karşın müşteri gereksinim ve isteklerini daha iyi karşılar.
  • Özel yazılım web sitesi SEO açısından kullanıcılarına avantaj sunar. Çünkü gereksiz kod bulundurmayan web sitesi WordPress alt yapısına göre daha hızlı çalışır bu da SEO açısından avantaj sunar.

Yazımızın başlığından hareketle web sitesi çeşitleri özel yazılım ve hazır alt yapılı olanlar olarak ayrılabilir. Hazır alt yapılı olanlardan WordPress, ülkemizde ve dünyada çok sık kullanılmaktadır. Özel yazılımla arasında farklar bulunmasına rağmen ortak amaç marka veya kişilerin ürünlerini en iyi şekilde hedef kitleye ulaştırmaktır. Hazır web sitesi kendi içinde avantaj ve dezavantajlara sahiptir.

Web sitesi kurma aşamalarına, hizmet verecek olan firmanın istek ve gereksinimleri analiz edildikten sonra başlanmalıdır. Markanızın ve hedef kitlenizin gereksinim ve istekleri doğrultusunda özel yazılım web sitesi kullanmak istiyorsanız Eleganza Soft ile iletişim kurun.

 

 


ödeme yap