logo

Google Search Console Kullanım Rehberi

Google Search Console, web sitenizin performansını arttıracak özellikler içeren, bu özellikleri ücretsiz bir şekilde sağlayan Google servisidir. Site sahiplerine, web sitelerinin performanslarını izleyebileceği araçlar sunar. Aynı zamanda kullanıcıların Google aramalarda sitenizi nasıl gördüğü ve değerlendirdiğini kolaylıkla takip edebilirsiniz.

Google Search Console Nedir?

Google Search Console doğru yapılandırıldığı zaman çok önemli avantajlar sağlamaktadır. Hangi anahtar kelimeler sitenizde daha çok tıklanmaya sebep oluyor? İçerikleriniz hangi aramalarda öne çıkıyor? Sitenizin genel performansı ne? Tüm bu sorulara Google Search Console ile cevap bulabilirsiniz. İnternet sitenizin performansını arttırmaya yönelik bir servistir.

Neden Google Search Hesabınız Olmalı?

Google’da firmanızın adını arattığınızda e-ticaret siteniz sonuçlarda gözükmüyorsa siteniz yeteri kadar arama motoru trafiği almıyor demektir. Bu sebeple firmanızın sitesine arama motoru optimizasyonu (SEO) yapmanız gerekmektedir.  SEO çalışması yapmak için yapmanız gereken ilk şey bir Google Search hesabı açmaktır. E-ticaret sitenizi Google arama motoru optimizasyonuna kaydetmenizi ve tanıtmanızı, Search Console ile sağlayabilirsiniz. Search Console hesabı açarak Google’a ‘’bu benim internet sitem, altında bulunan sayfaların adresleri de bu şekilde’’ demiş olursunuz. Bu şekilde siteniz Google tarafından tanınarak daha kolay bir şekilde kaydedilir. Sonuç olarak arama motorlarındaki görünürlüğünüzün artmasına yardımcı olur.

Google Search Console ‘un Faydaları

  • Google ile siteniz arasında kolaylıkla iletişim kurabilirsiniz.
  • Google Dinamik Arama reklam performanslarınızı büyük ölçüde arttırabilirsiniz.
  • Sitenizin Google’da nasıl arandığını görüp takip edebilirsiniz.
  • Anahtar kelime analizi yaparak performans ölçebilirsiniz.
  • En çok aranan ürünlerinize odaklanarak satışlarınızda artış sağlayabilirsiniz.
  • Google’ a sitenin sahibinin siz olduğunu gösterip kanıtlayabilirsiniz.
  • SEO için çok önemli olan sayfa yüklenme hızını görebilirsiniz.
  • Arama kelimelerine göre içerik çalışmalarınızı değiştirip aynı zamanda geliştirebilirsiniz.
  • Sitenizde oluşan SEO hatalarını görerek ortaya çıkarabilirsiniz.
  • Google Alışveriş için yaptığınız reklamlardan daha fazla verim alırsınız.
  • Sitenizin link yapısına kolayca ulaşarak bunu denetleyebilirsiniz.
  • Sitenizin hangi sayfalarda, nasıl paylaşıldığını görebilme imkanı sağlamasından dolayı bunları da kolay bir şekilde kontrol edip denetleyebilirsiniz.

Google Search Console Hesabı Nasıl Açılır?

  • Google Search Console’ a giriş yaparak sol üste yazan ‘’Mülk Ekle’’ seçeneğini seçiyoruz.
  • Alan adı seviyesinde ya da belli bir protokolün altında olan URL’leri kapsayan iki tane mülk açma seçeneği karşımıza çıkıyor. Bu seçeneklere göre değişen doğrulama yöntemlerinden size en uygun olanı seçtikten sonra hesabınız açılmış oluyor.

Google Search Console ve Google Analytics Bağlama

Google Search Console verilerini Google Analytics’ te görebilmek için bu araçları birbirlerine kolayca bağlayabilme imkanınız bulunmaktadır. Yapmanız gereken tek şey Google Analytics’ te bulunan yönetici sayfasına gidip, Mülk Ayarlarına tıklayarak Search Console başlığını bulmak. Bağlama işlemini tamamladıktan sonra Google Analytics’ te edinme raporlarının altından Search Console raporlarını kolaylıkla inceleyebilirsiniz.

Google Search Console Raporları

Performans: En çok sevilen ve en çok kullanılan raporlardan biridir. Google Analytics’ in anahtar kelimeleri göstermeyi bırakmasının ardından bu tarz bilgileri veren tek rapor burası kaldı. Google Analytics’ten tek farkı kullanıcı, dönüşüm, trafik oranı gibi bilgiler yerine elimizde sadece tıklama, gösterim, tıklama oranı ve pozisyon var.

Tıklama: Sitenize arama sonucu kaç kere tıklandığını gösterir. Google Analytics’te otuz dakikada birden fazla sayfaya giriş yapıldığında tek bir oturum olarak sayılıyorken, Google Search Console zaman aralığına bakmadan tüm tıklamaları sayıyor.

Gösterim: Arama yapan kullanıcıların, sayfalarında listelenen arama sonuçlarında sizin sayfanızın kaç kere görüldüğünü belirtir.

Tıklanma Oranı: Tıklanmanın gösterime oranını gösterir. Sayfanızın arama sonucu ulaşılan sıralamanızın yanı sıra; meta description, title, yapısal veri işaretlemeleri veya görselleri ne kadar iyi kullanıp kullanmadığınızın bir sonucudur.

Konum: Arama sonucu sayfasında hangi bölgelerde yer aldığınızı buradan öğrenebilirsiniz.


ödeme yap