logo

Google Analytics Nedir ve Ne İşe Yarar?

Google Analytics, web sitenizin ziyaretçi trafiğini izlemek, analiz etmek ve raporlamak için kullanılan bir web analitiği hizmetidir. Bu araç, web sitenizin performansını anlamak, kullanıcı davranışlarını takip etmek ve çeşitli istatistikler elde etmek amacıyla kullanılır. Kısaca GA olarak da adlandırılan hizmet, web sitenize trafik çekmenin yollarını bulmanızı sağlar. Aynı zamanda web site performans izlemesi özelliği analiz yapmanızı sağlar. Peki, kullanıcılarına birçok farklı güçlü hizmet sunan Google Analytics nedir ve ne işe yarar? Gelin yazımızda Google Analytics hakkında detaylı bilgi sahibi olalım.

Google Analytics Nedir? Bu Servis Ne İşe Yarar?

Google Analytics, mobil uygulama veya web sitenize giren kullanıcıların etkileşimleriyle ilgili raporlar sunan güçlü bir Google hizmetidir. Sitenizi ziyaret eden ziyaretçilerin sitenizle olan etkileşimleriyle ilgili raporlar sunan bir hizmettir. Google Analiytcs; ziyaretçi takibi, sayfa görüntülemeleri, hedef ve dönüşüm izleme, kullanıcı davranışları, kaynak analizi, site hızı ve performansı, kampanya izleme ve raporlama özellikleri sunar.

Web sitenizin veya mobil uygulamanızın etkinliğini daha iyi anlamak, kullanıcı davranışlarını izlemek ve pazarlama stratejilerinizi optimize etmek için güçlü bir araçtır. Sitenizin performansını ölçmek ve geliştirmek için düzenli olarak kullanmanız önerilir.

Google Analytics Kurulumu

Google Analytics’in sunduğu hizmetleri kullanabilmek için Google Analytics Kurulumu yapmanız gerekir. Bunun için bir “Google” hesabınızın olması gerekir. Eğer Google hesabınız yoksa ilk önce hesap oluşturmanız gerekir. Adım adım Google Analytics kurulumu;

  • İlk adım https://marketingplatform.google.com/about/analytics/ linkine tıklayıp ücretsiz başlayın seçeneğine tıklamanız gerekli.
  • Hesabınıza bir isim vererek sonraki seçeneğine tıklayarak devam edin.
  • Ardından mülk oluşturma aşamasına gelerek mülk ismi, bölge ve para birimi alanlarını doldurun.
  • İşletmeniz hakkında bölümüne gelerek firmanıza ait bilgileri doldurun. Ardından “Google Analytics’i işletmenizde nasıl kullanmak istiyorsunuz?” sorusunun altında yer alan kutucuklardan size uygun olanlarını işaretleyin. Genellikle “diğer” seçeneği hariç hepsi işaretlenir. Ancak siz, kendi amacınıza uygun olan kutucukları işaretlemeyi unutmayın.
  • Belirtilen işlemleri yaptıktan sonra sözleşme şartlarını okuduktan sonra “kabul ediyorum” butonuna tıklayın.
  • Son olarak işlemleri tamamladıktan sonra sayfada “ölçüm kimliği” çıkacaktır. Sayfada ölçüm kimliğini görüyorsanız işlemi doğru bir şekilde yaptığınızı gösterir. Ölçüm kimliğini web sitenize kurduktan sonra gerekli işlemleri yapmaya başlayabilirsiniz.

Google Analytics Ücretli Bir Hizmet Midir?

Google Analytics ücretsiz hizmet veren bir Google servisidir. Bu servis, raporlama ve analiz işlemlerini ücretsiz bir şekilde yapmanızı sağlar. Bu sayede sitenize en iyi performansı kazandırmak için gerekli çalışmaları başlatabilirsiniz.

Web sitenizin ziyaretçi trafiğini izlemek, analiz etmek ve raporlamak için Google Analytics'i kullanmak ücretsizdir. Google Analytics hesabı oluşturabilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu araç, web sitenizin performansını anlamak ve kullanıcı davranışlarını izlemek için yaygın olarak kullanılan bir çevrimiçi analitik platformudur.

Google Analytics Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

  • Web sitenizin SEO çalışmalarını kolay bir şekilde takip etmenizi sağlar. Kullanılan anahtar kelimelerin işe yarayıp yaramadığını öğrenmenizi sağlayarak nasıl yol almanız gerektiğini öğrenirsiniz.
  • Web sitenizin zayıf noktaları hakkında raporlamalara ulaşarak eksik yönlerini geliştirecek çalışmalar yürütebilirsiniz.
  • Web sitenizin güçlü yanlarını keşfederek yaptığınız çalışmaların doğru olduğunu ve bu alanda ilerlemeniz gerektiğini çözümleyebilirsiniz.
  • Google ADS üzerinde oluşturduğunuz reklam kampanyalarınızın dönüşümlerini kurup inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda reklam kampanyalarınızın başarısını ölçümleyebilirsiniz.
  • Web sitenizi ziyaret eden ziyaretçilerin sitede geçirdikleri ortalama süreleri, sayfadan hemen çıkma oranlarını, hangi sayfaları ziyaret ettiklerini ölçebilirsiniz.

Google Analytics ve Google ADS Bağlantısı Kurmak

Google Analytics ve Google Ads'i bağlamak, reklam kampanyalarınızın performansını daha iyi anlamak ve optimize etmek için oldukça faydalıdır. Bu entegrasyon sayesinde Google Analytics verilerini kullanarak reklam kampanyalarınızın etkisini daha ayrıntılı bir şekilde analiz edebilirsiniz.

Google ADS hesabınızı, Analytics hesabınıza bağlayarak reklam kampanyalarınızın hareketlerini Google Analytics hesabınıza yansıtabilirsiniz. Reklamlardan web sitesine çektiğiniz kullanıcıların sitenizde nasıl davranış sergilediği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Google Analytics hesabınızı Google ADS hesabınıza bağlamak için “Yönetici-Mülk-Ürün Bağlantıları-Google ADS Bağlantıları” adımlarını takip edebilirsiniz.

Google Analytics, web sitesi ziyaretçi trafiğini izlemek, analiz etmek ve raporlamak için kullanılan bir Google servisidir. Ücretsiz olan bu servis, kullanıcı amaçlarına göre birçok farklı hizmeti vermektedir. Google Analytics hizmeti ile web sitesi veya mobil uygulama ziyaretçiler ve etkileşimleri ile ilgili detaylı bir analiz yapabilirsiniz.

 


ödeme yap