logo

Domain ve Hosting İşlemleri

Dijital dünyada görünür olmak için bazı unsurlara gereksinim vardır. İnternet ortamında görünür olmak için web sitesi kurulumu başlıca gerekli bir unsurdur. Web sitesi kurulumu için domain hosting hizmeti ile başlar. Her internet sitesinin bir domain yani alan adı ve içeriklerinin saklandığı hostingi vardır. Domain web sitenizin dijital dünyadaki adresini temsil ederken hosting ise sitenize ait tüm içeriklerin depolandığı yerdir. Dijital dünyada varlığını kanıtlamak ve özgün bir alan adıyla yürümek isteyenler için detaylı bilgileri beraber inceleyelim.

Domain Nedir?

Domain web sitenize tarayıcı üzerinde kolayca ulaşılmasını sağlayan isimdir. Örneğin, www.eleganzasoft.com adresinde “eleganzasoft” belirtilen adresin alan adı olarak tanımlanır. Kullanıcılar, sizin tercih ettiğiniz alan adı ile sizi kolay bir şekilde bulurlar. Domain sahibi olmak için satın alma işlemini başlatmanız gerekir. Alan adı satın alma işlemleri başladıktan sonra web sitesi kurulumuna başlanabilir. Domain satın alma işlemleri bittikten sonra domaini Hosting alanı ile birbirine bağlamanız gereklidir. Bu işlemi tamamladıktan sonra içeriklerinizi bir ara yüz aracılığıyla sitenize yüklemeniz gerekir.

Domain işlemleri için profesyonel anlamda destek veren kuruluşlar bulunur. Eleganza Soft domain satın alma, domain sorgulama, domain transfer vb. işlemleri siz kullanıcılar için gerçekleştirmektedir. Bir alan adının satın alınmadan önce alan adı sorgulama işleminin yapılması gerekir. Yani, satın alınmak istenen alan adının daha önce kayıt edilmiş olup olmadığının öğrenilmesi gerekir. Müsait olan domaini bulmayı sağlayan işlemdir. Eleganza Soft domain sorgulama aracı ile dijital dünyada kullanmak istediğiniz adın kullanabilirliğini kontrol ederek domain kayıt işlemini başlatır.

Alan adı, yalnızca web sitesi için sorgulamada kullanılmaz. Sosyal medya platformları için kullanmak istediğiniz alan adının müsait olup olmadığını da öğrenmenizi sağlar. Bu sayede sosyal medya platformlarında hangi alan adının müsait olduğunu öğrenerek kullanım sağlayabilirsiniz. Domain işlemleri ile WHOIS gizleme, DNS yönetimi, transfer kilidi, domain yönlendirme, alan adı iç transfer ve gelişmiş yönetim paneli desteği sunularak işlemlerinizin profesyonel bir şekilde yürütülmesi sağlanır.

Domain Uzantıları Nelerdir?

Alan adının web siteniz için belirlemeniz gereken isim olduğuna değindik. Domain adresinde kullanmak istediğiniz uzantıya karar verdikten sonra kayıt işleminin gerçekleşmesi gerekir. Domain ve Hosting işlemleri belirli aralıklarla kaydı yenilenen hizmetlerdir. Genellikle yılda bir kez yenilenir. Tercihe göre 2 yılda bir vb. seçenekleri de bulunur. Yani, alan adı kaydı sitenizin adresini sınırlı süre için kiraladığınızı gösterir. Peki, domain satın alırken hangi uzantılar kullanılabilir?

  • .com
  • .com.tr
  • .blog
  • .site
  • .net
  • .online
  • .website
  • .cafe
  • .center
  • .chat
  • .media
  • .co
  • .io ve daha birçok uzantıyı kullanabilirsiniz.

Kamu kurum ve kuruluşlarının kullandığı uzantılar;

  • .bel.tr
  • .gov.tr
  • .k12.tr vb. uzantılar kamu kurum ve kuruluşları tarafından kullanılır.

Ancak bu alan adları için uzantı hizmeti veren Trabis Kayıt Kuruluşu kullanılmalıdır. Kayıt işlemi için resmi kuruluşların yetkili makamı tarafından imzalanmış resmi talep yazısı istenmektedir.

Hosting Nedir?

Web sitenizin internette yayınlanmasını sağlayan önemli bir unsurdur. Hosting, bir web sitesinin ziyaretçiler tarafından ulaşılabilir ve içeriklerinin görülebilir olmasını sağlar. Türkçe anlamı barındırma olarak ifade edilen bu kavram bir veriyi herhangi bir yerde barındırmayı sağlar. Web sitelerinin kendi sistemleri içinde barındırılmasını sağlayan 7/24 yayında olmasını sağlayan hizmet olarak açıklanabilir. Sitenizde yer alacak içeriklerin büyüklüğü ile doğru orantılı Hosting paketinizin de büyük olması gerekir. Web sitenizin içeriklerinin dünyanın her yerinden ziyaretçi tarafından ulaşılabilir olmasını sağlar. Kesintisiz bir şekilde sunulan Hosting hizmeti ile sitenizin her an online olması amaçlanır.

Web Hosting, sunucularda kurulan alt yapı itibari ile Linux Hosting ve Windows Hosting olarak iki şekilde sunulur. Linux Hosting; Unix sistemlerde çalışan yazılımlarda kullanılır. Windows Hosting ise Windows tabanlı sunucularda çalışan yazılımlarda kullanılır. Eleganza Soft kullanıcılarına profesyonel olarak domain ve Hosting hizmeti vererek dijital dünyada görünür olmalarını sağlar.

Domain ve Hosting Hizmetinin Kurumsal Mail ile İlişkisi

Kurumsal e-posta, müşterileriniz ile yapacağınız yazışmalarda profesyonel bir imaj bırakmayı sağlar. Aynı zamanda kurumsal e-posta müşterilerinize güven vermek ve doğru kişilerle iletişim kurulmasını sağlamakta yardımcı olmaktadır. Sizlerde sahip olduğunuz domain uzantısıyla kurumsal e-posta adresi edinebilirsiniz. Örneğin, isim@alanadınız.com adresiyle müşterilerinize kurumsal bir imaj sergileyebilirsiniz. Bu sayede markanızı ve alan adınızı kolay bir şekilde yaygınlaştırabilirsiniz. Eleganza Soft, domain ve Hosting hizmeti verdiği müşterilerine kurumsal mail hizmeti vererek alan adları uzantısıyla e-posta adreslerini açarak kurulum işlemlerini tamamlar.

Domain ve Hosting Hizmetinin SEO’ya Etkisi Nedir?

Kullanıcıların gereksinimleri doğrultusunda domain belirlenmesi ve hosting paketi seçilmesi gerekir. Kullanıcı deneyimi, sayfa yükleme hızı, kurumsal mail kurulumu, test kesinti süresi vb. etkenler birçok açıdan SEO açısından fayda sağlar. Hızlı, güvenilir vb. özellikleri taşıyan web sitesi SEO açısından uygun gereksinimleri karşıladığından kazanım sağlar. Web sitesinin hızlı olması ve sayfaların açılma hızının yüksek olması, kurumsal mailde alan adı uzantısının yer alarak alan adının kolay bir şekilde yaygınlaştırılması vb. etkenler SEO açısından olumlu etkiler sağlar.

 

 

 


ödeme yap